Cum să aerisești corect primăvara


Clima României diferă mult în fiecare din cele patru anotimpuri. Vara temperaturile exterioare sunt foarte ridicate și pe alocuri umiditatea este crescută, iarna temperaturile sunt adesea sub zero grade Celsius, iar aerul exterior este relativ uscat. Primăvara adesea ne putem aștepta la valori moderate ale temperaturii, dar umiditatea de afară este relativ ridicată. Acest lucru se datorează ploilor frecvente și dezghețului.

Primăvara poate fi însoțită încă de ger și vreme rece. Temperaturile ar cresc de-a lungul anotimpului și la sfârșitul primăverii temperaturile sunt uneori chiar foarte ridicate, excelente unei partied de înot. Toate aceste modificări termice și de umiditate pe care le aduce primăvara trebuie luate în considerare când ne raportăm la rutina de aerisire. Dar nu este sufficient să ne raportăm doar la vremea de afară. Pentru a evita formarea mucegaiului în apartament, trebuie ținut cont și de valorile optime de umiditate în diferitele camera ale casei.

Rutina de aerisire primăvara

Pentru a crea un climat interior plăcut și sănătos primăvara, indiferent de vreme, nu trebuie să deschidem doar ferestrele atunci când ne amintim. Există câteva reguli pentru o rutină adecvată de ventilație, pe care nu ar trebui să le ignorăm:

Dacă temperaturile sunt încă în intervalul rece negativ, ventilația trebuie să aibă loc după regulile aerisirii corecte iarna -> Cum sa aerisesti corect iarna

Rutina de aerisire primăvara

La temperaturi exterioare moderate, deschiderea geamurilor se poate face pentru puțin mai mult timp decât în timpul sezonului rece. Este recomandat să deschidem complet geamurile pentru o perioadă cuprinsă între zece și douăsprezece minute, pentru un schimb de aer eficient. Trebuie avut însă grijă și la umiditate. Dacă plouă, umiditatea este, de asemenea, ridicată și deci trebuie să așteptăm cu aerisitul până când ploaia rapidă de primăvară s-a terminat. Știm că asta cumva vine contrar obiceiurilor, deoarece suntem învățați să aerisim în timpul ploilor pentru a lăsa să intre în case aerul curat, mirosind a proaspăt, dar poate avea rezultate nefaste asupra confortului nostru ambiental.

România are dezavantajul de a avea influențe climatice foarte diferite în diversele zone ale țării, astfel că nu se pot formula niște sfaturi general valabile. Există zone unde temperaturile ridicate aduc cu sine și un aer uscat, arid, dar sunt și zone unde umiditatea crește odată cu creșterea temperaturii.

Pentru a nu crește umiditatea încăperii prin ventilație, nu deschidem geamurile când temperatura este deja ridicată. Este recomandat să limităm aerisirea la dimineața devreme și seara târziu.

Deoarece primăvara apare topirea zăpezii și dezghețul, temperaturile exterioare sunt mai plăcute decât în timpul iernii, dar umiditatea exterioară crește, de asemenea, constant. Trebuie să evităm deschiderea geamurilor prin înclinare, dar se recomandă schimbul de aer paralel, prin deschiderea geamurilor în același timp cu ușile interioare. Acest lucru provoacă un curent de aer, astfel că aerul umed din cameră este extras rapid afară, în timp ce aerul uscat din exterior este împins în interior. Totuși, primăvara, ventilația nu trebuie să dureze mai mult de 12 minute.

În zilele reci de la începutul primăverii, când încălzirea centrală a casei funcționează încă la un nivel scăzut pentru a obține o temperatură confortabilă interioară, nu trebuie să uităm să oprim caloriferele în timpul aerisirii.

Mai ales primăvara, deoarece condițiile meteorologice schimbabile nu permit o generalizare a regulilor, achiziția unui termostat are sens. Cu ajutorul termostat, care are integrat atât un termometru, cât și un higrometru, se poate măsura atât umiditatea, cât și temperatura aerului din cameră. Astfel știm întotdeauna dacă merită să deschidem ferestrele sau nu.

Mai mult, prin intermediul aplicației Homematic IP, putem primi recomandări de ventilație, sistemul comparând valorile umidității și temperaturii interioare cu valorile umidității și temperaturii exterioare (date de sursa meteo implicită sau de senzorul exterior).

Umiditatea primăvara

Aerul cald absoarbe mai multă umiditate decât aerul rece. Drept urmare, aerul rece de iarnă este mai uscat decât aerul cald al verii. Primăvara este exact între rece și cald cu temperaturile sale și, astfel, cu conținutul umidității aerului. Așa că trebuie să reținem că cu cât este mai cald afară, cu atât conținutul de umiditate din aerul exterior crește.

Umiditatea din interiorul casei sau apartamentului este de asemenea diferită. Acest lucru are ca rezultat o valoare ideală diferită pentru climatul interior pentru diferitele încăperi ale casei pe care ar trebui să le luăm în considerare cu siguranță. În tabelul de mai jos sunt valorile optime ale umidității, valorile crescute și valorile prea scăzute pentru fiecare încăpere din casă.

Când vorbim despre cameră de zi ne referim la living, sufragerie și camera de oaspeți. Deoarece petrecem câteva ore pe zi în aceste camere, precum și în camera copiilor și în birou, umiditatea optimă a încăperii trebuie să fie cuprinsă între 40 și 60%. Când sunt mai multe persoane în cameră, aerul încălzit și umed din timpul primăverii ajunge rapid la limita superioară a acestui interval procentual.

În dormitor este adesea cel mai dificil să creezi o atmosferă ideală. Deoarece fiecare ființă vie (om, animal) din dormitor îmbogățește aerul cu umezeală prin respirația sa, se întâmplă repede ca valoarea umidității aerului din cameră să crească peste nivelul dorit. Prin urmare, menținerea ferestrelor deschise ceva mai mult puțin timp înainte de a merge la culcare. Acest lucru nu numai că oferă o temperatură confortabilă de somn, dar asigură și un nivel scăzut de umiditate.

Deoarece petrecem timp considerabil și în baie sau bucătărie, în care vaporii de apă sunt eliberați în aer, valoarea umidității din aceste încăperi crește rapid.

Remedierea situațiilor când umiditatea din cameră este prea ridicată se face cu ajutorul unui dezumidificator.

Sfaturi pentru o ventilație corectă pe timp de iarnă

Deoarece ne așteptăm la fluctuații mari ale temperaturii primăvara și, prin urmare, și la diferențe mari de umiditate a aerului, instrucțiuni uniforme de ventilație nu pot fi date pentru întreaga perioadă.

Sugestiile de mai sus rămân valabile, dar este la latitudinea fiecăruia cum apreciază, în funcție de regiunea climatică în care se află!

Senzorul de temperatură și umiditate pentru exterior măsoară temperatura și umiditatea din afara casei. Termostatul inteligent de perete determină umiditatea și temperatura camerei. În acest fel, poți determina rapid dacă aerisirea încăperii ar crește sau scade umiditatea încăperii. În plus, comparând valoarea temperaturii și umidității din exterior cu cea din interior, aplicația Homematic IP oferă mesaj dacă ventilația este sau nu recomandată.

Traieste smart cu smartmedia
S.C. MEDIA SMART TECH S.R.L. este importator direct pentru România a produselor Homematic IP și Fritz by AVM.

Categorii articole

Smart Home
Retele Wifi
Economie și eficiență
Liniște și siguranță
Confort
Fritz! by AVM
Homematic-ip by eQ-3
Securitate Cibernetica