Următoarea generație: Wi-Fi 6

Wi-Fi 6 reprezintă o etapă importantă în istoria de 20 de ani a LAN wireless. Noul standard îmbunătățește suportul tuturor dispozitivelor wireless îndeosebi în zone unde LAN este folosit intens.


Avantajele Wi-Fi 6

Wi-Fi 6 este răspunsul la numărul tot mai mare de dispozitive wireless din casă. De la smartphone-uri la tablete, PC-uri, televizoare 4K și becuri inteligente, mai multe aplicații rulează în paralel pe astfel de dispozitive. Wi-Fi 6 asigură un flux rapid și continuu de date pe dispozitive, în parte prin reducerea latențelor. În plus, este posibil ca dispozitivele mobile să obțină un debit de date semnificativ mai mare simultan cu o durată de viață mai lungă a bateriei.

Wi-Fi 6 (Wireless AX) - ce e diferit la noul standard wireless

2020 va fi anul Wi-Fi 6, oferind viteze mai rapide și performanțe mai bune. Numele oarecum confuze - IEEE 802.11ac sau Wireless AC, pe scurt - se schimbă și ele. Odată cu trecerea la Wireless AX, au fost introduse numere de versiune: ceea ce înseamnă că Wi-Fi 6 vine! Schimbarea numelui este menită să facă identificarea standardelor wireless mai ușoară și este o recomandare a Wi-Fi Alliance, o organizație non-profit care promovează tehnologia wireless în întreaga lume. Noul standard aduce o serie de descoperiri și inovații importante.

OFDMA e mai eficient

Rularea în paralel a mai multor fluxuri de date 4K, videochaturi, descărcări și aplicații cloud sunt parte integrantă din viața de zi cu zi în gospodăriile mari - nicio problemă pentru noul FRITZ!Box cu Wi-Fi 6. Acolo unde versiunile anterioare de routere și-ar atinge limitele, utilizarea OFDMA (acces multiplu cu diviziuni ortogonale de frecvență) în Wi-Fi 6 permite alocarea porțiunilor canalului radio pe diferite dispozitive, făcând lucrurile mai eficiente și permițând o lățime de bandă mai mare pentru fiecare flux de date.

Un alt avantaj al OFDMA este latența redusă semnificativ, ceea ce este deosebit de interesant pentru gameri.

OFDMA e mai eficient
Viteză crescută cu 1024-QAM

Wi-Fi 6 mărește, de asemenea, în mod semnificativ viteza unei rețele wireless în comparație cu predecesorul său wireless AC (Wi-Fi 5). În zone cu o densitate deosebit de mare a dispozitivelor wireless, de exemplu clădiri de apartamente sau companii de dimensiuni mari, debitul de date poate fi crescut cu până la 40%. Factorul decisiv este o schemă de modulare mai bună cu până la 1024 QAM (modularea amplitudinii în cuadratură).

Utilizarea spectrului radio disponibil, care este semnificativ mai eficient, crește, de asemenea, raportul dintre ratele de date nete și brute în comparație cu standardele LAN wireless mai vechi.

Un salt extraordinar pentru 2,4 GHz

De când a fost lansat Wireless N (Wi-Fi 4) în urmă cu 10 ani, proprietățile de conectare și ratele de date din banda de frecvență de 2,4 GHz au rămas în mare parte neschimbate. Între timp, au fost realizate inovații și îmbunătățiri semnificative în principal în banda de 5 GHz. Cu Wi-Fi 6, asta se schimbă. Dispozitivele care transmit date doar pe banda de 2,4 GHz beneficiază enorm de această schimbare. Pe lângă o capacitate mai mare pentru conexiuni simultane multiple, rata de date aproape că s-a dublat.

Un salt extraordinar pentru 2,4 GHz

Acest lucru este deosebit de important datorită numărului tot mai mare de dispozitive casnice și periferice cu LAN wireless integrat (de exemplu, boxe inteligente, aspiratoare robot, ceasuri inteligente), deoarece acestea adesea domină doar banda de 2,4 GHz.

Securitate crescută și durată de viață mai lungă a bateriei

Durata de viață a bateriei smartphone-urilor și a altor dispozitive mobile beneficiază de asemenea de noul Wi-Fi 6. Mecanismele inteligente de trezire (Target Wake Time) stabilesc cât timp dispozitivele pot „dormi” între transmisii, economisind astfel energie.

Noul standard de criptare WPA3, care este inclus și funcționează în dispozitivele FRITZ! Box cu Wi-Fi 6, oferă o protecție și mai bună pentru datele transmise.

Noul standard LAN wireless este, de asemenea, compatibil backward, astfel încât nu este necesară achiziționarea de dispozitive noi imediat. Achiziționarea unui dispozitiv cu Wi-Fi 6 merită în continuare, deoarece celelalte dispozitive vor beneficia și de capacitatea WiFi mai mare.

Checklist: Wi-Fi 6 pe scurt
  • LAN wireless rapid și stabil, chiar și cu mai multe dispozitive utilizate simultan
  • Rată de date de până la patru ori mai mare
  • Optimizarea transmiterii datelor, inclusiv în banda de 2,4 GHz
  • Durată de viață mai lungă a bateriei datorită mecanismelor inteligente de wakeup
  • Securitate suplimentară, datorită WPA3
Traieste smart cu smartmedia
S.C. MEDIA SMART TECH S.R.L. este importator direct pentru România a produselor Homematic IP și Fritz by AVM.

Categorii articole

Smart Home
Retele Wifi
Economie și eficiență
Liniște și siguranță
Confort
Fritz! by AVM
Homematic-ip by eQ-3
Securitate Cibernetica