Tot ce trebuie să știi despre parole puternice

Parole – de ce trebuie să ții cont

Un supercomputer modern poate sparge parole simple în câteva secunde, de exemplu, „123456” sau „password”. În multe cazuri, parolele slabe reprezintă un risc potențial de securitate. Urmând sfaturile de mai jos, îți poți proteja mai bine datele și identitatea.


Fii creativ

Pentru mult timp, se credea că o parolă lungă și complexă este mai sigură. Acum însă experții recomandă utilizarea parolelor care sunt „ușor de reținut”, dar „dificil de ghicit”. Așadar, canalizează-ți creativitatea! Este important să nu folosești cuvinte din dicționar și secvențe cu aceleași litere sau numere în succesiune ascendentă. Institutul Național de Standarde și Tehnologii din SUA recomandă utilizarea a cel puțin opt caractere, în timp ce Asociația Germană a Consumatorilor sugerează utilizarea a cel puțin zece caractere.

Fii creativ
Utilizează fiecare parolă pentru un singur cont

Existând posibilitatea ca parola să fie spartă, nu trebuie să utilizezi o parolă pe mai multe site-uri web, ci să creezi o parolă diferită pentru fiecare cont.

Utilizează un manager de parole

Dacă ești înregistrat și înscris pe diverse site-uri web și aplicații, te sfătuim să nu reutilizezi aceeași parolă pe conturi diferite. Un manager de parole ajută aici, ceea ce înseamnă că nu trebuie să memorezi zeci de parole diferite, trebuie doar să îți reamintești cheia principală sau o parolă și ai toate detaliile de conectare într-un singur loc. Pentru cei ce preferă să lucreze tradițional, există alternativa clasică de a scrie parolele pe o bucată de hârtie!

Utilizează un manager de parole
Ți-a fost furată parola? Fă testul

Este posibil ca datele tale personale și parolele să fi fost deja expuse publicului. Institutul Hasso Plattner din Germania permite să verifici dacă datele tale personale au fost furate în atacuri cibernetice. Poți consulta Verificatorul de Scurgeri de Identitate (Identity Leak Checker) pentru a determina dacă adresa ta de e-mail sau o parolă a fost compromisă și făcută publică pe internet.

Lista de verificare - cum să alegi o parolă sigură

• Folosește parolele care sunt ușor de reținut, dar dificil de intuit pentru alții

• Nu utiliza cuvinte bazate din dicționar sau nume

• Institutul Național de Standarde și Tehnologii din SUA recomandă utilizarea a cel puțin opt caractere, în timp ce Asociația Germană a Consumatorilor sugerează utilizarea a cel puțin zece caractere.

• Crează un nume de utilizator și o parolă unice pentru fiecare cont

• Dacă ai mai multe conturi diferite, ar trebui să iei în considerare utilizarea unui manager de parole cu o cheie principală

• Poți utiliza și alte forme de verificare a identității. Tot mai multe servicii internet și site-uri web oferă opțiunea de autentificare prin doi pași. Un exemplu în acest sens este să introduci un cod SMS atunci când te conectezi la serviciul bancar online, pe lângă introducerea parolei tale normale.

Traieste smart cu smartmedia
S.C. MEDIA SMART TECH S.R.L. este importator direct pentru România a produselor Homematic IP și Fritz by AVM.

Categorii articole

Smart Home
Retele Wifi
Economie și eficiență
Liniște și siguranță
Confort
Fritz! by AVM
Homematic-ip by eQ-3
Securitate Cibernetica