Te simți în siguranță pe internet?

Într-o lume cu atât de multe primejdii care ne pândesc fizic, sunt tot atâtea amenințări în mediul virtual, hoții de buzunare de ieri au devenit hackerii de azi, dornici să pună mâna pe orice bucată de informație lași la vedere în mediul online. Articolul de mai jos, scris chiar de un specialist în securitate cibernetică, prezintă cum funcționează aceste atacuri, dar și cum te poți proteja.


De ce este importantă securitatea în mediul online?

Securitatea cibernetică are aceleași motive de importanță ca securitatea datelor personale deținute în format fizic. Dacă nu îți lași cardul bancar în văzul tuturor la o cafenea, de ce ai face asta pe un site nesecurizat? Sau dacă nu îți trimiți poze cu buletinul la persoane necunoscute, de ce ai trimite astfel de poze în “procesul de verificare a contului” pe cine știe ce site dornic să îți sustragă datele?

Cum acționează acești “pungași” cibernetici?

Modul lor de acțiune diferă în funcție de scop, dar pentru simplitatea acestui articol voi împărți în două categorii, raportat la acțiunea față de utilizator: active și pasive.

Modurile active constau în metode de tip phishing, adică acele email-uri false care provin de la domenii “de încredere” sau fel de fel de site-uri clonate, care încearcă să te convingă să îți introduci singur datele, acestea ajungând direct în mână atacatorului.

Modurile pasive nu implică deloc interacțiunea cu utilizatorul final, atacatorii sparg baze de date securizate ale unor site-uri care lucrează cu date personale, astfel utilizatorul final uneori nici nu știe că datele sale au fost compromise în lipsa unei notificări de la site-ul în cauză sau a serviciului care le-a fost spart în urma breșei de securitate.

Cum ne putem proteja?

În principal, atacatorii vizează date pe care le pot valorifica în scurt timp, de aceea datele cardurilor de debit sau de credit sunt cele mai urmărite. Eu recomand în protecția datelor generale următorii pași:

1. Folosește un router cu un firewall puternic, care oprește atacurile de tip phishing și DNS Spoofing în caz că atacatorii au intrat deja în rețea. Routerele din gama Fritz!BOX au dovedit rezultate exemplare în testele executate de către echipa de securitate cibernetică.

2. Folosește o parolă de peste 20 de caractere, aceasta face aproape imposibilă spargerea parolei prin “brute force”, ceea ce îngreunează atacatorul din acest punct de vedere.

3. Nu te încrede doar în HTTPS, un certificat de securitate este foarte ușor de falsificat, folosește-ți instinctul, încearcă să faci cumpărături doar de pe site-uri de încredere sau cere păreri înainte de a plăti online pe un site.

4. Folosește procesatori de plăți cunoscuți (PayPal, EUPlatesc etc..) pentru a realiza plățile cu cardul, evită cu orice cost introducerea cardului direct în site-ul de unde urmează să faci achiziția.

Ce fac dacă datele mele au fost compromise deja?

Dacă ești unul dintre ghinioniștii care a avut deja datele compromise și cardul tău de debit sau de credit înregistrează tranzacții frauduloase, primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să suni la bancă să raportezi tot. În plus, dacă și datele tale personale (CNP, serie și număr CI etc.) au fost furate, există riscul ca acestea să fie folosite la fel, în scopuri frauduloase, de aceea recomand alertarea autorităților în speță (Poliție, CERT-RO).

Dacă dorești mai multe articole de acest gen, postează un comentariu pe pagina noastră de Facebook cu ce ai dori să afli din domeniul securității cibernetice și vom reveni în cel mai scurt timp cu un material nou!

Mulțumim pentru atenția acordată acestui articol - Stay safe on the internet

Traieste smart cu smartmedia
S.C. MEDIA SMART TECH S.R.L. este importator direct pentru România a produselor Homematic IP și Fritz by AVM.

Categorii articole

Smart Home
Retele Wifi
Economie și eficiență
Liniște și siguranță
Confort
Fritz! by AVM
Homematic-ip by eQ-3
Securitate Cibernetica