6 tendințe pentru case inteligente în 2020


Pentru împărimiții de case inteligente, 2019 a fost anul asistenților vocali Alexa și Google Assistant, precum și o avalanșă de noi dispozitive - de la cea mai ieftină priză inteligentă din China până la robotul de vidare. Dar care este următoarea descoperire majoră în lumea caselor inteligente? Aruncăm o privire în bila de cristal și dezvăluim deja ce ne așteaptă în 2020 în sectorul caselor inteligente.

Trendul Smart Home 1: Google Assistant și Alexa devin independenți de cloud

În 2020, producătorii de boxe inteligente precum Amazon Echo sau Google Home încep să facă asistenții vocali mai independenți. Până de curând, comenzile vocale erau transmise către cloud prin intermediul boxelor inteligente, unde erau analizate de sistemele AI și apoi erau inițiate acțiunile corespunzătoare. În viitor, părți ale AI vor fi externalizate în chipuri. Funcțiile de bază vor rămâne astfel disponibile pentru utilizatori atunci când conexiunea la internet este întreruptă.

Indicatorul Trendului Smart Home 1: În toamna anului 2019, Google a introdus noul Mini Speaker Google Nest, care are pentru prima dată propriul său chip AI.

Trendul Smart Home 1: Google Assistant și Alexa devin independenți de cloud
Trendul Smart Home 2: Asistenții de voce se decuplează de la smartphone-uri

Până acum, oricine dorea să utilizeze un asistent vocal folosind un dispozitiv mobil se baza pe un smartphone. Pentru ca un utilizator să poată activa asistentul vocal prin căștile Bluetooth, de exemplu, aplicația Alexa trebuia instalată pe smartphone și conectată la căști. În 2020, primele căști in-ear cu un cip AI integrat și comunicare directă cu cloud prin LTE vor apărea pe piață. Dotate cu funcții de telefonie, utilizatorul nu mai are nevoie de un smartphone, dar poate iniția un apel telefonic prin comandă vocală „Alexa, sună-l pe Cristi Popescu” sau transmiți direct lista de redare preferată. Comunicarea are loc prin voce folosind doar căștile in-ear. Utilizatorul nu mai trebuie să scoată smartphone-ul din buzunar, să apese butoane virtuale sau să pornească aplicații.

Indicatorul Trendului Smart Home 2: În septembrie, Amazon a introdus căștile Bluetooth in-ear Echo Buds. Acestea trebuie încă asociate unui smartphone, dar Alexa nu mai trebuie activată prin intermediul tastaturii sau funcției tactile de pe căști.

Trendul Smart Home 2: Asistenții de voce se decuplează de la smartphone-uri
Trendul Smart Home 3: Asistenții vocali devin parte integrantă a sistemelor de casă inteligentă

Sistemele pentru case inteligente au încă un mare avantaj: acestea se întrepătrund și au funcții speciale, coordonate, sincronizate, care permit echipamentelor să lucreze împreună inteligent. Dacă senzorul detectează că fereastra este deschisă, trimite un mesaj către centrul Smart Home, care, la rândul său, recomandă termostatului de calorifer să reducă randamentul de încălzire. În 2020, accentual se mută de pe sistemele inteligente pentru casă pe interconectarea dispozitivelor prin sistemele AI de asistență vocală și definirea logicii de conlucrare sub formă de rutine. Producătorii de dispozitive inteligente de uz casnic vor începe să își adapteze tot mai mult dispozitivele la funcțiile Alexa și Google Assistant.

Indicatorul Trendului Smart Home 3: Sistemele de case inteligente și-au perfecționat rutinele și au adăugat noi funcții în 2019. Utilizatorii pot, de exemplu, să își creeze propriile scenarii de colaborare între dispositive, implicand chiar și asistenții vocali.

Trendul Smart Home 3: Asistenții vocali devin parte integrantă a sistemelor de casă inteligentă
Trendul Smart Home 4: Mesh WLAN devine standard în rețelele rezidențiale

Standardele radio și sistemele de dispozitive par complicate pentru mulți utilizatori finali și încetinesc răspândirea dispozitivelor inteligente. Oricine își extinde rețeaua WLAN folosind un repetor are brusc două nume de rețea. Pentru a instala un dispozitiv inteligent compatibil cu Alexa, Echo sau smartphone, dispozitivul trebuie să fie în aceeași rețea. Astfel de probleme sunt necunoscute deținătorilor unui sistem Mesh WLAN. În 2020, majoritatea producătorilor de dispozitive de rețea vor începe să-și echipeze routerele și repetoarele WiFi, precum și soluțiile Powerline cu funcționalitatea Mesh.

Direcționarea Mesh WiFi se referă la mutarea automată a smartphone-urilor, tabletelor sau altor dispozitive wireless către punctul de acces wireless cu cea mai bună recepție wireless și, de asemenea, către cea mai potrivită bandă de frecvență. În acest fel, direcționarea Mesh WiFi nu numai că optimizează conexiunea wireless a dispozitivelor individuale, ci optimizează și încărcarea cu pachete de date a tuturor punctelor de acces wireless.

Indicatorul Trendului Smart Home 4: în 2019 a fost începutul Mesh, care este baza rețelei de internet a în locuințele private. AVM a lansat cu succes deja Mesh Wifi pentru echipamentelor lor.

Trendul Smart Home 5: Funcțiile de asistență reduc problemele legate de protecția datelor

Până acum, sistemele pentru case inteligente au fost privite ca aplicații de divertisment, fără necesitate de protecție a datelor. Odată cu creșterea gradului de conștientizare a nevoii de criptare a informațiilor și a tendinței de auto-optimizare, aceste neglijențe vor fi reduse drastic. În cele din urmă, beneficiile oferite depășesc pericolele teoretice.

Indicatorul Trendului Smart Home 5: Aplicațiile au parte de update-uri regulate obligatorii, care îmbunătățesc condițiile de securitate, performanțele și eficiența metodelor de criptare a datelor.

Trendul Smart Home 5: Funcțiile de asistență reduc problemele legate de protecția datelor
Trendul Smart Home 6: Scenarii pentru case inteligente în loc de aplicații pentru case inteligente

Până acum, utilizatorii de case inteligente au fost destul de selectivi și au folosit, de exemplu, un sistem de iluminat inteligent de la un producător, un sistem de ajustare a temperaturii de la alt producător, de cele mai multe ori în colaborare cu o aplicație de asistență vocală. Pe măsură ce tot mai multe dispozitive devin inteligente, controlul scenic inteligent al locuinței își va simți boom-ul anul acesta. Utilizatorii nu vor mai spune: „Alexa, aprinde lumina”, ci vor cere „Alexa, bună dimineața!”, iar apoi mai multe dispozitive inteligente vor începe să funcționeze în același timp, ajunstând echipamentele scenariului programat: ridicarea automată a jaluzelelor, pornirea melodiei preferate de pe Amazon Music, încălzirea electrică a băii, pornirea espressorului.

Indicatorul Trendului Smart Home 6: Producătorii și distribuitorii de mobilier, precum IKEA, lucrează deja la game de produse care permit scenarii de casă inteligente conectate, așa cum a dezvăluit Björn Block, manager IKEA Smart Home, într-un interviu despre case inteligente.

Traieste smart cu smartmedia
S.C. MEDIA SMART TECH S.R.L. este importator direct pentru România a produselor Homematic IP și Fritz by AVM.

Categorii articole

Smart Home
Retele Wifi
Economie și eficiență
Liniște și siguranță
Confort
Fritz! by AVM
Homematic-ip by eQ-3
Securitate Cibernetica