Economie

Unul dintre cele mai importante criterii luate în considerare în etapa de investiții în casele inteligente este, pe lângă funcționalitatea fiecărui ansamblu, economia realizată la utilizare. Un sfert din cheltuielile unei gospodării în România se duce pe utilităţi. Știind ce părți din locuință consumă (și risipesc) cea mai mare parte a energiei ne poate ajuta să reducem costurile cu până la 30% investind în echipamente de locuință inteligentă.

Potrivit statisticilor internaționale, 42% din energia medie consumată într-o locuință este folosită pentru încălzirea spațiilor; alte 18% sunt folosite pentru încălzirea apei. Răcirea și iluminarea reprezintă fiecare 5% din consumul mediu de energie al locuinței. (24% din energia unei case nu este înregistrată în studiu, fiind considerată irosită încă dinainte de a fi contorizată).

În clădirile de birouri, economiile realizate prin controlul inteligent al luminilor sunt de aproximativ 50-65% din costurile actuale, iar costurile echipamentelor achiziționate pentru a a realiza aceste economii sunt amortizate după 3-4 ani. În cazul iluminării caselor și apartamentelor, este necesar un singur set de lămpi pentru 30-50mp (care sunt acționate simultan), comparabil cu un spațiu rezidențial iluminat clasic, care necesită utilizarea de până la 12 circuite de iluminare diferite. Prin automatizarea sistemului de iluminat, dispozitivele simple, precum lămpile, pot efectua în mod inteligent acțiuni bazate pe condițiile pe care le-ați stabilit, de exemplu lumina să se aprindă numai atunci când oamenii sunt în cameră, iar odată detectată lipsa prezenței umane în încăpere, să se închidă. 

 

Încălzirea doar în caz de nevoie aduce de asemenea economii. Datorită ajustării independente a temperaturii pentru fiecare încăpere, se pot economisi cantități mari de energie (peste 30%). Dacă o parte din încăperi sunt locuite doar sporadic, câteva ore pe zi (la întoarcerea de la serviciu și la sfârșit de săptămână, de exemplu), acestea pot fi păstrate la o temperatură mai scăzută în afara perioadei de folosire și încălzite la temperatura preferată de fiecare membru al familiei când acesta este acasă. Într-o instalație tipică, acestea produc pierderi mari de energie datorită încălzirii nediferențiate și constante. Totodată, punctele de contact ale ferestrelor și ușilor detectează atunci când ferestrele și ușile sunt deschise și oprește automat încălzirea în timpul aerisirii, prevenind încălzirea fără rost.

Dacă sunteți în căutarea unor modalități de a economisi energie în casa dumneavoastră, transformarea locuinței într-o casă inteligentă este cu siguranță una dintre cele mai bune opțiuni! Știm, și studiile o susțin, că automatizarea casei va fi una din principalele metode de susținere a durabilității și eficienței energetice a locuințelor, protejând în același timp mediul.