Homematic IP este cea mai noua generatie de sisteme de casa inteligenta dezvoltate de eQ-3. Gama de produse Homematic IP, in continua crestere, include dispozitive pentru controlul climatizarii, reglarea luminozitatii si a obloanelor, securitate si supraveghere, precum si diverse componente auxiliare. Dispozitivele de control a climatizarii ofera controlul dispozitivelor de incalzire din intreaga casa, bazat pe nevoile individuale ale fiecarei incaperi, permitand utilizatorilor sa economiseasca pana la 30% din costurile cu energia termica. in plus, chiar si sistemele de incalzire prin pardoseala pot fi controlate eficient cu ajutorul produselor Homematic IP. Nici o miscare nu trece neobservata datorita serviciilor de monitorizare si securitate. Utilizatorii sunt informati de fiecare data cand ferestrele si usile sunt deschise. Doar o privire in aplicatie este suficienta pentru a afla ca totul este in ordine acasa. Confortul este imbunatatit cu ajutorul dispozitivelor de comutare si diminuare pentru reglarea luminozitatii si a obloanelor si jaluzelelor. Toate dispozitivele Homematic IP pot fi usor integrate in sistemele de comutare a prizelor si intrerupatoarelor deja existente in casa, cu ajutorul adaptoarele speciale. Senzorii atmosferici Homematic IP nu ofera doar posibilitatea inregistrarii si evaluarii datelor masurate, ci fac posibila, in combinatie cu produse smart din alte zone ale casei, ajustarea casei inteligente la conditiile meteorologice curente, de exemplu ajustarea jaluzelelor in caz de vant puternic.
 
Pentru functionare, sunt necesare un punct de acces Homematic IP in conexiune cu aplicatia 
Homematic IP (nu se aplica nici un cost recurent), o unitate centrala de control Homematic CCU2 / CCU3 sau o solutie partenera adecvata. Odata instalat, sistemul poate fi controlat simplu si din propriul confort prin intermediul aplicatiei, al telecomenzii sau al butonului de pe perete. In plus, o combinare a dispozitivelor si conditiilor diferitelor domenii de aplicare este posibila. Prin urmare, aplicatia Homematic IP ofera functionalitati pre-programate, precum si configurarea regulilor de automatizare individuale. Practic, nu exista nici o limitare a spatiului creativ al utilizatorilor. Un alt avantaj este oferit de controlul sistemului folosind servicii de control vocal, precum Amazon Alexa si Google Assistant.
 
Toate datele stocate in cloud-ul Homematic IP sunt complet anonime. In plus, nu permite nici o statistica sau concluzie cu privire la identitatea utilizatorului si la comportamentul individual de utilizare. Mai mult, toata comunicarea dintre punctul de acces, cloud si aplicatie este criptata. Deoarece in nici un moment al folosirii aplicatiei, nici in timpul instalarii, nici dupa instalare, nu sunteti solicitati sa furnizati date private precum nume, adresa de e-mail sau numar de telefon, anonimitatea utilizatorilor este protejata 100%.
 
Homematic IP se bazeaza pe punctele forte ale aplicatiei Homematic, implementeaza IPv6 - noua generatie de adrese internet protocol (IP) - in fiecare dispozitiv si ofera, prin urmare, o solutie adaptata Internetului Lucrurilor (IoT - concept ce presupune folosirea Internetului pentru a conecta intre ele diferite dispozitive, servicii si sisteme automate, formand astfel o retea de obiecte). Datorita platformei deschise, solutia poate fi extinsa flexibil in orice moment. Prin intermediul unitatii centrale de control Homematic CCU2 / CCU3, toate dispozitivele Homematic IP pot fi integrate intr-un sistem Homematic existent. Deoarece dispozitivele comunica prin radio, acestea pot fi adaptate cu usurinta in casa. Toate produsele comunica printr-un sistem wireless Homematic IP robust si fiabil pe lungimea de unda 868 MHz. Aceasta inseamna ca nu exista nici o interferenta cu WLAN, Bluetooth sau alte standarde radio care functioneaza in banda de frecventa de 2,4 GHz.