FAQ - Intrebari frecvente
Categorii FAQ
Deoarece în ultima perioadă am primit multe întrebări despre diferențele între dispozitivele clasice, dispozitivele comandate prin WiFi și dispozitivele inteligente, vom exemplifica prin intermediul prizelor. Toate cele 3 tipuri de prize se conectează extern la o priză electrică tradițională, ele nu sunt integrate direct în circuitul electric al casei.
O priza programabilă digitală servește la conectarea-deconectarea consumatorilor conectați la ea după anumite programe (intervale de timp) prestabilite direct din meniul prizei. Ea nu poate fi accesată de la distanță, nu se sincronizează cu vreo aplicație mobilă și nu se integrează într-un sistem de automatizare conectat.
O priză WiFi se integrează în rețeaua casei, permițând controlul de la distanță printr-o aplicație de pe smartphone sau prin intermediul unui asistent virtual (de exemplu Alexa sau Google Assistant), astfel încât consumatorii conectați să fie alimentați sau nu. Chiar dacă poate fi comandată prin rețeaua WiFi, nu se sincronizează și nu se integrează într-un sistem de automatizare conectat. Deși poate fi parte dintr-o casă inteligentă, o priză WiFi nu se coordonează cu alte echipamente și dispositive în scenariile de automatizare. Prizele WiFi funcționează cu o conexiune Wi-Fi de 2,4 GHz și nu au nevoie de un hub, fiind comandate printr-o aplicație unde se crează un cont și se setează preferințe, planificările și numele dispozitivelor conectate la priză.
O priză inteligentă este o priză WiFi care se poate integra într-un sistem de casă inteligentă, devenind parte a sistemului de automatizare autonom. Prizele inteligente pot fi nu numai comandate din aplicația producătorului, chiar pot servi la conectarea-deconectarea consumatorilor conectați la ea în baza semnalelor primite de la celelalte dispozitive integrate sistemului, devenind astfel parte a scenariilor complexe de coordonare și sincronizare a caselor conectate.
Să luăm un exemplu banal: scenariu dezumidificare! Am conectat prin intermediul punctului de acces un termostat inteligent și o priză inteligentă. Conform scenariului de automatizare, dacă în intervalul orar 10 – 22 umiditatea relativă din zona în care este montat termostatul depășește 55%, priza inteligentă este pornită, iar dezumidificatorul conectat la această intră în funcțiune. Odată ce umiditatea relativă scade sub 54%, priza inteligentă se deconectează, iar dezumidificatorul conectat se oprește. Atâta timp cât umiditatea relativă din zona în care este montat termostatul nu depășește 55%, priza inteligentă rămâne oprită.
În cartea Inside the Smart Home de Frances Aldrich, casele inteligente sunt împărțite în cinci categorii:
1) Case echipate cu dispozitive inteligente – case în care există obiecte inteligente (de exemplu, electrocasnice și aparate de divertisment);
2) Case echipate cu dispozitive inteligente care comunică între ele;
3) Case conectate – case care includ rețele ce pot fi accesate și modificate chiar și de la distanță (de exemplu, un sistem de supraveghere cu transmisie live direct pe telefon sau de aprindere automată a luminilor în casă, pentru a ține hoții la distanță – în această categorie intră apartamentul nostru în acest moment);
4) Case care învață – case echipate cu dispozitive inteligente care îți învață rutina zilnică și o aplică automat (de exemplu, tu îți vezi de activitățile tale de zi cu zi, iar echipamentele cu care interacționezi îți înregistrează rutinele și apoi îți anticipează nevoile: aprind lumina la baie la ora 7:30 etc.);
5) Case atente – case care înregistrează frecvența cu care sunt folosite anumite aparate și electrocasnice prin casă și utilizează aceste date pentru a anticipa nevoile viitoare (de exemplu, coboară jaluzelele dimineață și le lasă înapoi seara).
Toate își fac treaba, toate sunt bune. Depinde până la urmă de așteptările și nevoile fiecăruia. Însă, singurele care pot fi parte integrantă a caselor atente, cel mai avansat nivel de casă inteligentă, sunt prizele inteligente.